Florenta- orasul muzeu

IMG_4164A doua zi in Italia. Nu vreau sa spun ca 4 zile e prea mult timp pentru Roma si de aceea am hotarit sa vedem si alt oras, dar eram atit de aproape incit nu puteam rata ocazia de a vizita Florenta – un muzeu in aer liber.

Am mers la gara stiind ca trenuri sunt cam la fiecare ora, am cumparat biletele pentru 12:20 si asteptam linistiti trenul in zona 2Est (atit scria pe bilet). Ne-a atras putin atentia ca in afara de noi asteptau trenul doar inca doua doamne si trenul nici nu ajunsese (ne-am gindit ca poate intirzie). La 12:20 auzim in boxe ca trenul Bolognia-Milano pleaca din zona 2Est linia 10, iar noi habar nu aveam pe ce linie eram. Incepem sa intrebam in stinga, in dreapta, dar nimeni nu cunoaste engleza. Intr-un final am inteles ca eram la linia 1 a zonei si ne-am gindit ca am pierdut trenul, nu aveam cum da ajungem in citeva secunde, dar ne-am amintit ca am dat pe bilete aproape 100 euro, asa ca am inceput sa alergam. Nu stiu ce distanta am parcus in acele secunde, dar cert e ca simteam ca nu-mi mai controlez nici picioarele, nici respiratia si imi venea pur si simplu sa ma trintesc pe jos si sa renunt. Usile trenului s-au inchis imediat in urma noastra. Eram rosii la fata, transpirati si abia ne trageam sufletul. Am inceput sa ridem in hohote cind in sfirsit ne-am asezat si am zis ca ar fi cazul sa mergem mai des la sala 🙂

IMG_4086la mine asa incepe orice calatorie ( Mihai uraste asta), iar 1,5 ore cu trenul a fost perfect pentru un pui de somn revigorant

IMG_4097

Desi era o zi posomorita, cetoasa si destul de rece, am ramas incintati de frumusetea acestui oras si abia astept sa am ocazia sa-l vad scaldat de soare, cred ca e o adevarata poveste!

IMG_4095

IMG_4100Ghidul meu personal 🙂

IMG_4110

 Il Duomo di Firenze

Prima destinatie a fost bineinteles Piazza del Duomo, care era frumos decorata de Craciun, cu un brad impodobit doar cu simbolul crinilor – florile Maicii Domnului. Catedrala imensa Basilica of Saint Mary of the Flower (a 4-a ca marime din Europa), acoperita integral cu marmura verde si roz nu poate sa nu impresioneze.

IMG_4105

IMG_4113

IMG_4112

IMG_4114

IMG_4120

IMG_4129

col1

IMG_4124

IMG_4134

IMG_4141

IMG_4143

IMG_4146Dupa ce am aprins cite o luminare pentru sanatatea celor dragi, am hotarit sa urcam in cupola. Pentru a ajunge sus trebuia sa urcam 463 de scari, asa ca ne-am luat cite un bilet, am inspirat adinc si am pornit. Treptele erau inalte, abrupte si foarte spiralate. Dar nu asta era cel mai rau ci holul ingust, umed, rece si intunecos. Sigur nu le recomand aceasta excursie celor clausrofobici.

IMG_4153

IMG_4152

IMG_4154Mihai nu e claustrofobic, dar ii e tare frica de inaltime si cu greu l-am convins sa urce. Avea bietul o fata… ca nu m-am putut abtine sa nu-i fac o poza 🙂 Totul a fost bine mai mult de jumatate de drum, pina am ajuns aici:

col2coridorasul ingust de la baza cupolei a fost o bariera de nedepasit pentru Mihai, care fara sa se gindeasca mult a facut cale intoarsa si m-a lasat singura. Dar cu cit mai departe, cu atit mai infricosator era drumul, mai ales ca acum eram singura.

IMG_4159Nu a fost usor, dar cu siguranta a meritat pentru ca vederea de acolo de sus e uimitoare!

IMG_4162

IMG_4164

IMG_4166Dupa ce am coborit din cupola si mi-am recuperat barbatul care inca era alb si tremura ne-am mai plimbat pe srazile romantice ale Florentei.

IMG_4126

IMG_4127

IMG_4109

IMG_4150

IMG_4130

IMG_4175

IMG_4169

IMG_4170

IMG_4173Excursia de citeva ore la Florenta s-a incheiat cu muzeul Galleria dell’Accademia unde sunt expuse mai multe lucrari ale lui Michelangelo si faimoasa sculptura “David”. Nu am poze pentru ca nu era voie sa le facem, dar va spun ca e un loc care trebuie vazut!

Cu siguranta o sa ne mai intoarcem, pentru ca Florenta mai are foarte multe de aratat!

 

 

Comments

comments


2 thoughts on “Florenta- orasul muzeu

  1. oana cilibiu

    Eu locuiesc aici si intradevar toscana este una din zonele cele mai frumoase a italiei ! Daca mai vi trebui sa mergi la pisa; lucca ; siena; livorno ;forte dei marmi si Pietrasanta.

    1. Ana Irina

      mai vin cu siguranta! merci pt recomandari 🙂

Leave a Reply