Cred că zilnic primesc această întrebare. “Cum ai facut-o? ce regim ţii? ce sport faci? ce pastile bei? ce masaj faci? etc etc etc. Am hotarât să scriu despre asta nu pentru că m-am săturat de întrebările din privat, dar pentru că mi-am dat seama că într-adevar multe dintre proaspetele mămici trăiesc o adevarată drama din cauza kilogramelor în plus. Vă spun din start că nu există formule-minune ca să scapi de grăsimi şi depuneri (cel puţin eu nu le cunosc), dar sunt câteva lucruri care te pot ajuta să revii la un corp frumos şi sănătos:
1. Confortul psihologic. E bine-ştiut faptul că toate problemele vin în primul rând din mintea noastră! Ca să fii frumoasă la exterior, trebuie să fii liniştită şi împăcată tu cu tine, cea de acum. Probabil ţi-ai promis că în prima lună de după naştere o să dai totul jos, o să ţii cure, o să alergi la 6 dimineaţa şi o să mergi de 3 ori pe săptămână la sport. Nu te simţi frustrată că nu ai nici forţă, nici chef să o faci, primele luni sunt dedicate în întregime ţie şi bebeluşului tău. Aveţi nevoie de intimitate şi de timp ca să faceţi cunoştinţă. Uită de diete şi forfota de la sală. Încearcă să te adaptezi în mica ta lume, că restul mai poate aştepta un pic.
2. Confortul fizic. Multe femei trec prin naşteri grele, dureri şi complicaţii. Organismul are şi el nevoie de o bine-meritată pauza şi timp pentru a se reface. Nici el nu prea înţelege ce se petrece şi de unde atâtea schimbări şi explozii hormonale. Chiar dacă ai avut o naştere naturală, fără rupturi, aşteaptă câteva săptămâni ca şi uterul să-şi revină dupa atâta “muncă”.
3. Alăptatul este poate cea mai bună şi mai efectivă metodă de a slăbi deoarece dieta este obligatorie pentru mămicile a căror copii sunt mai sensibili sau alergici (cazul meu), deşi teoretic ai voie să mănânci orice. Şi aşa ar fi cel mai bine! Încearcă să mănânci cât mai sănătos. Renunţă la dulciuri, grăsimi şi fast food. Consumă fructe şi legume, pe care le introduci treptat, mărind zilnic numarul de îmbucături, până ajungi să mănânci de toate. Nu elimina niciun produs din regimul tău alimentar (pâine, carne, lactate, etc). Nu mânca cât pentru doi (astea sunt poveşti), dar bea cât mai multe lichide, minim 3 litri pe zi. Mănâncă des şi în cantităţi mici, ăsta e secretul.
4. Exerciţii fizice. Să îngrijeşti un copil este într-adevăr solicitant, dar faptul că eşti nedormită, extenuată şi te doare tot corpul nu înseamnă că muşchii tăi beneficiază de suficientă activitate fizică, din contra. Pentru unele femei sunt suficiente plimbările lungi prin parc, la pas mai alert, dar pentru majoritatea nu. Ştiu că e greu să te rupi de acasă măcar pentru o ora ca să mergi la sala, dar o puteţi face şi de sine stătător. Nu evitaţi scările blocului, ele sunt un adevărat ajutor. Urcaţi-le şi coboriţi-le ritmat de fiecare dată când aveţi ocazia. Bine, nu e necesar chiar să vă rupeţi spatele târâind căruciorul cu tot cu bebe doar de dragul picioarelor fără celulită, există şi alte metode. Cumpăraţi un cerc şi o coardă şi folosiţi-le de dimineaţă sau când aveţi câteva minute libere. Sunt investiţii minime, dar rezultate maxime.
În loc să mâncati seminţe pe bancă în parc atunci când vă plimbaţi cu micuţul – faceţi exerciţii. Cam 98% din trecători o să te privească ca pe o ciudăţenie, asa e la noi… dar în scurt timp şi alte mămici o să ţi se alăture, iar dacă deja sunteţi un grup de “partenere de cărucioare” e şi mai bine!
Dacă totuşi nu-ţi place să fii văzută de străini – fa exerciţii acasă: gasesti multe complexe de exercitii pe youtube.com (fitness, aerobică, yoga, etc) pe care le poţi urma cât bebe doarme, ronţăie un biscuit, se joacă sau pur şi simplu te priveşte amuzat şi încearcă să-ţi imite mişcările. Nu iţi va lua decăt 10-20 min pe zi.
5. Dansează şi râzi mult! Nimic în lume nu arde caloriile mai repede şi mai plăcut decât dansul şi râsul in hohote. Dă sonorul mai tare (dacă nu doarme bebe) şi dansează în timp ce găteşti sau te ocupi de treburile casei. Fă-o ritmat, cu mişcări largi şi săltăreţe, cântă piesele tale preferate şi simte-te un star, o divă! Nu te teme că nu ai voce sau nu simţi ritmul melodiei, eşti doar tu şi omuleţul care nu te va trăda niciodată. O să arzi grăsimile cât ai clipi, munca o să meargă mai cu spor şi îţi garantez un plus de energie şi bună dispoziţie pe tot restul zilei!
6. Nu căuta scuze. Faptul că eşti mamă cu “o vârstă”, cu mai mulţi copii sau foarte ocupată nu poate fi o scuză, ci doar o motivaţie! Câştigă lupta cu tine însăţi şi o să fii exact aşa cum îţi doreşti- o femeie frumoasă şi admirată, o mamă de invidiat şi o soţie adorată!
Ina March 2, 2014
7. Mai lasa facebookcul si odnoklassniki-le, barfa nu-ti topeste grasimea, ci doar mintea 😀 Eu request-uri de jocuri gen candy crush pe fb am numai de la mamici
Ana Irina March 2, 2014
barfa e un sport national la noi, nu prea avem cum scapa de ea 🙂
Anna March 7, 2014
fetelor, spuneti-mi si mie, cum ati scapat, ce ati facut sau ce faceti cu celulita de dupa sarcina? care tratamente sunt mai eficiente? ce masaje sau aparate pentru remodelare recomandati? va rog frumos. eu sunt slaba Ana, cam asa ca tine, insa dupa sarcina am ramas cu celulita pe fund si pe coapse pielea e asa mai ”fleshcaita :))))) ” vreau s aincep a face ceva contra lor dar nustiu ce, masaj cu bete de bambus sau fara, niic nustiu.. asa ca sfatuiti-ma
Ana Irina March 7, 2014
eu am avut aceeasi problema! foarte slaba si zero tonus! am facut masaj simplu, relaxant si de intretinere. si iarasi exercitiile usoare m-au ajutat sa “umplu” un pic golurile de sub piele, astfel si pielea devine mai tonifiata si mai ferma. nu cunosc tratamente si nici aparate de remodelare, pt ca sincer nu le-am folosit niciodata si nici macar nu citesc despre acestea. La moment sunt convinsa ca miscarea, exercitiile regulate, alimentatia corecta si sanatoasa sunt secretul unui corp frumos si de durata! 🙂