Ghid Pentru Insarcinate

Crina_0013 Dupa doua sarcini, m-am gandit sa fac o lista cu mici sfaturi care ar putea ajuta viitoarele mamici sa treaca prin perioada graviditatii cu minim disconfort si amintiri neplacute. Sunt luctruri care pe mine personal m-au ajutat, de aceea le recomand cu incredere:

  • Exercitiile Kegel (puteti cauta pe google cum se fac) trebuiesc facute din prima zi in care ai aflat ca esti insarcinata, sau chiar mai devreme. Daca sunt facute zilnic ajuta la intarirea si sporirea elasticitatii muschilor pelvieni, ceea ce va reduce considerabil eliminarile urinare involuntare din timpul sarcinii, va usura travaliul, va micsora riscul ruperii perineului sau necesitatea epiziotomiei si va ajuta la refacerea rapida dupa nastere.
  • Sarcina toxica. Din pacate nu am gasit nicio solutie prea eficienta pentru mine, decat sa mananc covrigei sau pesmeti dimineata inainte sa deschid ochii si fara sa ma ridic din pat 🙂 foarte putin, dar ma ajutau bomboanele mentolate, apa carbogazoasa si salata din varza proaspata (cam cu asta m-am hranit 9 luni 🙂 )
  • Prevenirea vergeturilor. Vegeturile sunt genetice, dar asta nu inseamna ca nu putem ajuta un pic natura! Aparitia si marimea lor depinde si de “calitatea” pielii, elasticitate si nivelul de hidratare. Elasticitatea si fermitatea pielii o puteti imbunatati folosind cat mai timpuriu uleiuri naturale (de oricare gasiti in casa) sau alte produse cosmetice hidratante. In prima sarcina am folosit crema integrala antivergeturi Vichy, iar de data asta am folosit uleiul de corp pentru gravide Weleda, care e mai usor de aplicat si are un miros superb de plante, numai bun pentru o aroma-terapie si relaxare. Se aplica prin masarea usoara a zonelor de risc (sani, burta, bazin, fese, coapse). Dusurile contraste (rece apoi fierbinte) sunt si ele binevenite si benefice pielii, desi eu nu sunt o fana a acestora 🙂
  • Ingrijirea sanilor. In primul rand va recomand sa purtati sutien cat mai des posibil daca nu rezistati sa o faceti chiar permanent. Mai ales prin luna a 7-a, cand “explodeaza”, pieptul trebuie sustinut foarte bine cu un sutien din stofa naturala si care il cuprinde in intregime, ca un top (atentie sa nu fie prea strins). Puteti alege un sutien pentru alaptat, ca sa fie o investitie de durata. Masati pieptul cu jet de apa in timpul dusului facand miscari circulare, apoi liniare de jos in sus (preferabil cu apa rece) pentru elasticitate (Atentie! a se evita mameloanele). De fapt acest masaj e bun pentru orice alta parte a corpului.
  • Pregatirea mameloanelor pentru alaptat. Cand eram insarcinata cu Crina mi s-a recomandat sa frec mameloanele cu prosopul dupa fiecare baie. Eu nu prea am ascultat si o faceam foarte rar, iar in urma alaptarii am avut niste fisuri si rani sangeroase, extraordinar de dureroase, asa ca a doua oara mi-am facut “temele” si nu am avut niciun disconfort. La recomandarea medicului, dupa saptamana 30 de sarcina, purtam in sutien doua discuri decupate dintr-un prosop vechi, pentru un efect de masare usoara, dar permanenta.
  • Somnul. deoarece este interzis dormitul pe burta si pe spate (greutatea corpului apasa pe vena ce alimenteaza uterul cu sange si oxigen), iar burta creste si trage, devine din ce in ce mai greu sa gasim o pozitie confortabila pentru somn. Pe mine m-au ajutat 2 perne 🙂 pe una o cuprindeam, iar pe cealalta o puneam intre picioarele indoite la 90 de grade, pentru a mentine echilibrul (dupa necesitate, puteti pune o perna micuta sub burtica). Problema era ca atunci cand ma intorceam luam ambele perne dupa mine si era un pic incomod. Am incercat sa pun cate doua pe fiecare parte, dar asa nu mai incapea sotul in pat 😀 Apropo, puteti “folosi” sotul ca sprijin daca nu va sufocati de caldura in permaneta (chiar si cand nu era deloc cald) ca si mine. Daca va amortesc ambele parti, incercati pozitia semiculcata pe spate, cam la un unghi de 30-40 grade.
  • Cu tensiunea scazuta se lupta aproape fiecare femeie insarcitata. eu am avut-o 60/90 toata sarcina, puteam sa ametesc stand pe scaun. Ma ajuta o cafea mica si dulce de dimineata (care nu face absolut niciun rau bebelusului) si ciocolata neagra pentru mai multa energie in timpul zilei.
  • Exercitii. Femeile insarcinate trebuie sa doarma si sa se odihneasca mult, dar hibernarea nu face bine nimanui. Pauzele sunt benefice intre perioadele active si nicidecum in permanenta. Daca ai posibilitate mergi la inot, yoga, aerobica pentru gravide sau fa exercitiile acasa (gasim pe youtube diverse video), iesi la plimbari lungi.
  • Durerile de spate apar cam in luna a 5-a cand centrul de greutate se schimba si pentru a sustine burtica avem tendinda de a impinge bazinul inainte si nu pastram curba lombara (partea de jos a spatelui), iar cand stam pe scaun toata greutatea noastra apasa pe coccis. De aceea trebuie sa incercam sa tinem spatele drept si bazinul in spate, iar pentru a sustine burta sa purtam o centura pentru gravide (se gasesc cam in toate farmaciile). Masajul este o obtiune daca nu ai tonusul marit sau alte contraindicatii de la medic. Chiar si masajul facut de cel mai neandemanatic sot este de mare ajutor 🙂 . Pentru a mai scadea din presiunea pe spate incercati sa stati cat mai mult in genunchi si coate (puneti o perna sub piept pentru sprijin si comoditate). Aceasta pozitie ajuta tu numai contra durerilor de spate, dar si in cazul rinichilor. Iar in ultima perioada de sarcina ajuta fatul sa se intoarca corect, sa coboare si sa-si pozitioneze capul in bazin.

Si nu uita: confortul tau fizic si psihologic e cel mai important pentru ca bebelusul sa se dezvolte si sa creasca sanatos. Nu fi frustrata si stresata daca din cauza hormonilor, greturilor sau a somnolentei nu reusesti sa faci ce ti-ai propus, nu poti controla totul. Odihneste-te o zi, iar urmatoarea va fi cu siguranta mai buna 😉

Comments

comments


Leave a Reply