Igiena orala a bebelusilor

10580619_10152794532277692_1958478476_nMamele se gandesc la zeci de lucruri pe minut! sunt precaute si mereu cu ochii in patru, asculta toate sfaturile, se informeaza din diferite surse, apoi mai cer inca o data sfaturi pentru ca bebelusii sa creasca mari, sanatosi si frumosi. Dar chiar si asa sunt multe lucruri care ne scapa din vedere, iar unul din acestea este igiena orala a copiilor. Cate dintre noi s-au gandit ca gingiile se curata inca din primele zile de viata a bebeilor? ei bine, eu nu am stiut si nici nu m-am gandit ca ar trebui sa intreb pe cineva despre ingrijirea dintilor, daca acestia inca nu-s

Dupa ce i-au aparut primii dintisori am inceput sa caut info despre igiena orala si abia atunci am aflat ca in tot acel timp (de la nastere pana la primul dinte) trebuia sa-i sterg gingiile, obrajorii si limba cu un tifon umezit, dupa fiecare masa (alaptat)!

Curatarea dintilor copilului pana la 2 ani nu necesita folosirea vreunei paste de dinti, e suficienta o periuta umezita. Desi in comert gasim produse de igiena orala pe care scrie 0-2 ani, aceste se folosesc doar daca medicul stomatolog recomanda. 

Pentru cei mai mari de 2 ani pasta de dinti contine un procent minim de fluor. Eu insa prefer sa nu contina aceasta substanta, pentru ca pana la 3-4 ani copiii nu au capacitatea de a scuipa si o inghit, iar supradozajul cu flor e foarte periculos pe termen lung. Acesta poate provoca mai multe afectiuni la nivelul stomacului si pancreasului in viitor. Am ales pasta Weleda, un produs natural, din plante de galbenele, fara adaosuri, coloranti sau floruri si cu un gust foarte placut, dar discret, deci perfect pentru copii si chiar pentru femeile insarcinate cu sensibilitate gingivala sau intoleranta la gustul intens al altor paste.

Dupa 6 ani incepe folosirea apei de gura si a atei dentare, dar mai avem pana atunci 🙂

Periutele de dinti sunt si ele adaptate varstei copiilor. Am avut un set foarte util, pentru 3 stadii diferite:

httpwwwmastershoproimagesbig20292jpg_349x400# 1. Periuta pentru masaj cu peri din cauciuc moale, recomandata pentru bebelusi de peste 6 luni
# 2. Periuta pentru masaj si periaj, cu peri din cauciuc moale, recomandata pentru bebelusi de peste 11 luni
# 3. Periuta de dinti cu peri din nylon, recomandata peste 2 ani. Perii de nylon sunt moi si flexibili, iar partea superioara este acoperita cu cauciuc pentru a evita ranirea.

! periuta (cu peri) trebuie schimbata o data la 3-4 luni.

In comert mai gasim si periute din cauciuc sau silicon pentru deget. Presupun ca sunt utile in cazul bebelusilor care nu vor/ nu pot sa-si tina singuri periuta. Si cred ca e destul de dureros daca bebe musca 😀

big_30549Noi nu am avut probleme cu “adaptarea” la igiena orala. Crinei i-a placut din prima clipa in care i-am pus periuta in mana si i-am zis ca e A EI. Ba chiar am avut o perioada in care nici nu-i amintea de spalatul pe dinti pentru ca vroia sa o faca de n ori pe zi, iar procesul dura vreo 30 min, timp in care se uda toata si la fel era si baia! Dar stiu ca sunt copii care refuza categoric sa se spele pe dinti, iar daca faceti parte din acel grup de parinti nu disperati, sunt cateva metode care v-ar putea motiva piciul sa o faca din placere:

  • dati-i exemplu: mergeti de fiecare data cu el la baie atunci cand va faceti toaleta si spuneti cu voce cat de bine va simtiti ca aveti dintii curati, proaspeti si zambet frumos, dar nu insistati sa o faca si el. in scurt timp ar trebui sa-si doreasca sa incerce aceste senzatii.
  • dati-i voie sa ia singur decizia: “cand vrei sa ne spalam pe dinti? inainte sau dupa baita?”
  • cititi-i poezii si istorioare despre igiena, animalute cu dintii sanatosi, sau durerea provocata de carii, etc. sunt sigura ca gasiti ceva potrivit in librarii sau pe internet. Iar daca nu- inventati o poveste despre un baietel tare trist cu care nimeni nu vroia sa se joace din cauza respiratiei urat mirositoare 🙂 fiti creativi!
  • dati-i voie sa faca singur totul de la destuparea tubului cu pasta pana la clatitul periutei la sfarsit chiar daca o face foarte stangaci sau incorect (dupa parerea noastra)

col1

zambiti sanatos si frumos!

Comments

comments


Leave a Reply